رنگ های غیر مجاز در مواد غذایی را بشناسیم

16 دی 1397
مضررات استفاده از رنگ های غیر مجاز در مواد غذایی را بشناسیم

در بحث صنایع غذایی، تنوع جزو مهم ‌ترین مباحث است. بهترین غذاهای دنیا هم اگر هر روز با یک رنگ و شکل تکراری طبخ شوند، از چشم می‌افتند. برای همین، بشر برای ایجاد تنوع در ظاهر غذا، به سراغ رنگ‌ها رفت. این روزها رنگ‌های متعدد غذایی برای ایجاد حق انتخاب بیشتر، زیبایی، تنوع و بازارپسندی در اکثر فروشگاه‌ها عرضه می‌شود.

در یک تقسیم‌بندی کلی، رنگ‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند: مجاز و غیرمجاز

رنگ‌های غیرمجاز برای رنگ کردن قالی و لباس به کار می‌روند و متاسفانه به علت ارزان بودن، کم‌کم راه‌شان را در بین خوراکی‌ها باز کرده‌اند. ناگفته نماند که تولید و عرضه این‌گونه رنگ‌ها در حیطه صنایع غذایی کار عده‌ای سودجو است و شما نمی‌توانید اثری از آنها در بین خوراکی‌های استاندارد و دارای پروانه ساخت پیدا کنید.

اما رنگ‌های مجاز به سه گروه تقسیم می‌شوند: گروه اول، رنگ‌های طبیعی هستند که منشا آنها گیاهان و مواد طبیعی مختلف است.

گروه دوم، گروه مشابه طبیعی که فرمول‌شان شبیه رنگ‌های طبیعی است، اما منشا شیمیایی دارند و گروه سوم، رنگ‌های شیمیایی که از اساس به صورت شیمیایی تهیه می‌شوند.

استفاده از رنگ های غیر مجاز به عنوان تقلب در مواد غذایی شناخته می شود و مصارف این رنگها در مراکز پخت و پز مواد غذایی و کارگاههای شیرینی پزی فراوان دیده می شود.

درباره مضرات استفاده از رنگ‌های خوراکی زیاد شنیده‌ایم و هیچ‌کس نمی‌تواند، منکر خطرناک‌ بودن این مواد شیمیایی برای بدن شود . ناگفته نماند که سرطان‌زا بودن این رنگ‌ها کاملا به اثبات رسیده‌ است .

متخصصین تغذیه معتقدند که رنگ‌های غیرمجاز در مسیر عبور خود از کبد، صفرا و کلیه‌ها عبور می‌کنند و باعث بروز بیماری‌هایی می‌شوند. با یک ‌بار استفاده از پودرهای خوش ‌آب و رنگ‌ نباید بلافاصله منتظر ظاهر شدن علائم باشید.

رنگ‌های غیرمجاز آرام آرام روی ارگان‌های بدن شما اثر می‌گذارند و در درازمدت باعث بروز سرطات صفرا و کبد می‌شوند و نارسایی‌هایی را در کلیه‌ها به وجود می‌آورند.

شاید این سوال برای شما هم پیش بیایید که آیا با رفتن به رستوران و دقت کردن به پلو و غذاها یا با تست کردن طعم شیرینی می‌توان رنگ‌ مجاز را از غیرمجاز تشخیص داد؟ متاسفانه نمی‌توان جواب امیدوار‌کننده‌ای به این سوال داد . شاید از رنگ‌ و بوی پلو بتوان زعفران طبیعی را از رنگ ‌غذا تشخیص داد اما راهی برای تشخیص دادن رنگ‌ غذایی مجاز از غیرمجاز وجود ندارد . رنگ‌‌های خوراکی طعم و بویی خاص ندارند و نمی‌توان آنها را شناخت و مصرف‌کنندگان چاره‌ای ندارند، جز اینکه به سازنده و آشپز اطمینان کنند.

برای تشخیص رنگ مجاز یا غیرمجاز خوراکی می توانید، مقداری از آن را در آب ولرم و در ظرف سرامیکی سفید رنگی حل کنید. اگر رنگ به سرعت حل شد و ظرف تغییر رنگ داد (یعنی پس از خالی کردن رنگ از ظرف، باقی مانده آن روی ظرف مانده باشد)  یعنی اینکه شما دارید از یک رنگ غیرمجاز استفاده می کنید.

 کارشناس مواد غذایی: نسرین قاسمیان فرد


کلمات کلیدی:
رنگهای.غیرمجاز     مواد.غذایی     صنایع.غذایی     کارشناس.مواد.غذایی     نسرین     .قاسمیان    
تعداد بازدید:   ۵۵

چاپ خبر | ارسال به دیگران

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >